Kan ik een hypotheek van een Franse bank aanvragen?

      Geen reacties op Kan ik een hypotheek van een Franse bank aanvragen?
(advertentie)
Nederlandse televisie kijken in het buitenland - en omgekeerd!

Natuurlijk! Iedereen kan een hypotheek bij een Franse bank aanvragen. De vraag is aleen of u hem ook krijgt. Franse hypotheekverstrekkers zijn notoir lastig bij het verstrekken van een hypotheek, zeker als het gaat om een tweede huis en al helemaal als de hypotheeknemer uit het buitenland komt. U kunt er gevoegelijk van uit gaan dat een aanvraag voor een hypotheek bij een Franse bank  stuit op een onverbiddelijk ‘non’ wanneer u als buitenlander aanklopt voor aanschaf van een tweede huis. U blijft dan immers inwoner van een ander land. De fysieke en psychologische afstand schrikt Franse banken af. Mocht het ooit tot een geschil komen, bijvoorbeeld doordat u stopt met betalen, dan spelen er allerlei grensoverschrijdende juridische factoren mee, extra onzekerheid waar men hier niet op zit te wachten.

Koopt u een nieuwe ‘hoofdwoning’ in Frankrijk, wilt u zich in Frankrijk vestigen, en wordt u dus een belastingplichtige inwoner van Frankrijk, dan nemen uw kansen op een hypotheek van een Franse bank al wat toe.

Hypotheek van een Franse bank aanvragen… check deze list!

Wij hebben een korte checklist opgesteld. Hoe meer vragen u met ‘Ja’ kunt beantwoorden en afvinken, des te meer kans op een ‘oui’ van de Franse hypotheekverstrekker.

[ ] uw leeftijd is tussen de 18 en 64 jaar
[ ] uw totale schuldenlast kost niet meer dan 33% van uw maandinkomen
[ ] het pand dat u wilt kopen is niet bedoeld als inkomstenbron (B&B, hotel, chambres d’hôtes)
[ ] als u zelfstandige of bedrijfseigenaar bent, kunt u belastingaangiften van de afgelopen drie jaar laten zien
[ ] u wilt maximaal 85% van de koopsom lenen
[ ] uw krediethistorie ziet er goed uit (u betaalde altijd netjes de maandlasten)

Hier valt natuurlijk nog wel het een en ander bij op te merken. Allereerst een zeer voor de hand liggend punt: hoe stabieler uw inkomensbronnen en hoe meer eigen geld u mee kunt nemen, des te meer kans u hebt op een aanvullende hypothecaire lening van een Franse bank. Een vaste baan of een flink pensioen, waarbij duidelijk is dat u de lening makkelijk kunt betalen, dat ziet men hier graag. Reken er wél op dat de Franse bank voor de door u gedeelde inkomstenbronnen ook harde bewijzen wil zien, bij voorkeur originele documenten vergezeld van een officiële vertaling.

Waarom weigeren Franse banken hypotheken voor bedrijfspanden?

De reden dat de banken in Frankrijk terughoudend zijn met het verstrekken van een lening voor een toeristisch bedrijf is dat ze veel te vaak problemen hebben gehad met gelukszoekers die het inkomen uit hun toekomstige verhuurbedrijf alvast hadden meegerekend bij het berekenen van hun draagkracht. Veel banken hebben rampzalige ‘ik vertrek’-scenario’s langs zien komen en bedanken daar dan ook beleefd voor. Uw bedrijfsrisico hoeft de Franse bank er niet bij te hebben. Hoewel het inleggen ven een grote som eigen geld eventueel nog wel eens tot een uitzonderingsgeval zou kunnen leiden. Al wil de Franse bank dan wél weer weten waar dat geld precies vandaan komt.

Franse hypotheekverstrekker wil bewijzen zien

Sommige zaken zijn lastig aan te tonen. Mocht u overwegen om een Franse hypotheek aan te gaan vragen, dan adviseren wij u tijdig te beginnen met het verzamelen van zo veel mogelijk relevante informatie. Denk aan

  • Belastingaangiften van uzelf en uw partner;
  • Uw arbeidsstatus, bewijzen van loondienst of jaarcijfers van een bedrijf over drie jaar;
  • Overzicht van uw jaarlijkse inkomsten uit arbeid, pensioenen en/of eventuele verhuur;
  • De waarde van uw persoonlijke eigendommen, zoals onroerend goed, beleggingen, aandelen en eventuele andere waardevolle bezittingen;
  • Maandelijkse uitgaven aan hypotheken, persoonlijke leningen en een eventuele leaseauto.

Met andere woorden… bij het aanvragen van een hypotheek van een Franse bank wordt uw gehele doopceel gelicht. En hebt u eenmaal alle gevraagde documenten in tweevoud en met beëdigde vertaling aangeleverd, dan nog zal de bank achteraf weer extra documenten vragen, zoals geboortebewijzen, een bewijs van uw huidige adres, inschrijvingen bij de kamer van koophandel, een bewijs van goed gedrag en een DNA-test.

Nou ja, misschien niet die DNA-test, maar u begrijpt wat we bedoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *