Franse hypotheek regelen

      2 Reacties op Franse hypotheek regelen
(advertentie)
Nederlandse televisie kijken in het buitenland - en omgekeerd!

In principe werkt het regelen van een Franse hypotheek hetzelfde als het afsluiten van een hypotheek bij een Nederlandse bank. Graag vertellen wij u hier iets meer over een hypotheek in Frankrijk afsluiten.

Bewijs van inkomen voor Franse hypotheek lening

Net als een Nederlandse bank heeft ook de bank in Frankrijk één belangrijke zorg als u een hypotheek bij ze afsluit: kunt u uw Franse hypotheek ook terugbetalen? Dat is minder makkelijk dan u in Nederland gewend bent, want met een Franse hypotheek moet u maandelijks ook stevig aflossen. Dat komt er in de praktijk op neer dat u voor een hypotheek van 100.000 euro zelfs met een lage rentestand in Frankrijk toch nog rond de 1000 euro per maand moet kunnen ophoesten. Kortom, u moet met bewijzen van uw inkomen komen. Dat kunnen kopieën van salarisstroken zijn, maar ook de balans van een bedrijf of de boekhouding van een zelfstandige. Bedenk echter wel dat de bank met name bij een zelfstandige beroepsbeoefenaar terughoudend zal zijn om een hypotheek te verstrekken. Ze hebben bij wijze van spreken liever een loonslaaf met een vast salaris van 1500 euro dan een zelfstandige die het dubbele verdient.

Verhouding schuld en inkomen

Bij het verstrekken van de Franse hypotheek houden de meeste banken een verhouding 30/70 aan. Dat wil zeggen dat de hypothecaire maandlasten (aflossing en rente) samen niet meer dan 30% van het inkomen mogen bedragen.

De beste banken voor een Franse hypotheek

Nu de Nederlandse banken hun handen van de Franse huizenmarkt af trekken blijven alleen de Franse banken over. Niet eens zo slecht want die kennen de markt natuurlijk als geen ander. De prijzen wisselen steeds dus wij willen hier geen advies geven. Wel heeft ING Direct een heel gebruiksvriendelijke website en vaak een lage hypotheekrente. Ik ben er best tevreden en kan deze bank dus aanraden. Als u zich bij de ING Direct meldt als klant en daarbij de code SZNUNSE vermeld, krijgt u een inlegbonus en ik een aanbrengbonus. Maar goed, kijk vooral ook op de sites van andere banken, want wellicht vindt u nog een ander, beter aanbod. Verdien ik niks, ook goed.

Vergelijk de TEG-rente

De manier waarop de Franse banken hypotheekkosten vermelden is om gek van te worden. Want als je denkt dat je goedkoop uit bent wegens een lage hypotheekrente, dan blijkt er vaak weer een addertje onder het gras, zoals provisiekosten en een verplichte overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde bank. En als je dan zegt: “Mag ik die ook elders afsluiten?” Dan is het antwoord: “Ja hoor, dat mag. Krijgt u alleen geen lening bij ons.” Wel zijn de banken verplicht om de zogenaamde TEG te vermelden. Dat is het ‘Taux Effectif Global’ of het effectieve algemene tarief. Dus wat je uiteindelijk betaalt. Ga daar dus naar op zoek als je online banken wilt vergelijken.

Overzicht documenten Franse hypotheek

Compromis de Vente
U hebt een voorlopig koopcontract afgesloten met als het goed is de ontbindende voorwaarde van de financiering. Dit ‘compromis de vente’ gebruikt u bij de bank om aan te tonen wat u moet betalen en dat u daar ook een echt huis voor krijgt.

Bewijs van inkomsten
Dat kunnen als gezegd salarisstroken zijn, maar ook papieren van de boekhouder of bankafschriften van uw pensioenbijschrijvingen.

Paspoort of identiteitskaart
Dit om aan te tonen dat u de persoon bent die op de akte staat. Als u al een woning in Frankrijk hebt, neem dan ook een rekening van een energiebedrijf mee, als bewijs dat u ingezetene bent en uw adres klopt. Er is in Frankrijk geen gemeentelijke basisadministratie, dus leunen ze op de energiemaatschappijen voor dit soort zaken.

Andere papieren
Ook als u denkt dat u alles bij u hebt, zal de bank u hoogstwaarschijnlijk tóch nog iets anders vragen. Een kopie van het geboortebewijs, uw huwelijksakte, een bewijs van goed gedrag, het zwemdiploma B, een urinemonster of een fotokopie van uw achterste.

Misschien ook niet, hoor, maar ik bereid u vast voor op het ergste, dan kan het altijd nog meevallen, met die Franse hypotheek.

Succes!

 

2 gedachten over “Franse hypotheek regelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *