Actueel: aankoop onroerend goed in Frankrijk

      Geen reacties op Actueel: aankoop onroerend goed in Frankrijk
(advertentie)
Nederlandse televisie kijken in het buitenland - en omgekeerd!

Na een aantal magere jaren lijken de Nederlanders teruggekeerd als kopers van Frans onroerend goed. Zij kunnen hun Nederlandse huis weer tegen goede prijzen verkopen en merken dan dat de Franse huizenprijzen nog steeds laag zijn. Volgens de het Franse bureau voor statistiek INSEE komt de gemiddelde prijs van een Franse woning in 2016 op  €196.000. Dat is vergelijkbaar met het prijspeil van 2005! U kunt nu dus een huis kopen in Frankrijk voor dezelfde prijs als in 2005. Uiteraard zijn er grote regionale verschillen: in Parijs en aan de Côte d’Azur zijn de prijzen aanzienlijk hoger dan in 2005, in veel rurale gebieden aanzienlijk lager.

We willen drie belangrijke trends hier graag even kort noemen:

Franse banken doen steeds langer over een hypotheekaanvraag en stellen steeds meer ingewikkelde  vragen. Eenmaal afgewezen door een incompleet dossier, wordt uw aanvraag niet opnieuw in behandeling genomen. Laat u dus begeleiden door een specialist op dit gebied!

De Franse overheid stelt steeds meer eisen aan de verkopers. Er is nu al een lijst met 13 rapporten of verklaringen die de verkoper moet opleveren, variërend van de aanwezigheid van asbest tot en met rookmelders.

Steeds meer huizen worden rechtstreeks verkocht, zonder tussenkomst van een makelaar. Er zijn honderden Franse makelaars failliet gegaan in de slechte markt van de laatste jaren en andere makelaars hebben het zwaar. Dat heeft geleid tot een verlaging van de honoraria
(5% courtage is tegenwoordig heel normaal, nog altijd heel hoog natuurlijk t.o.v. Nederlandse courtages), maar hier en daar ook tot agressieve verkoopmethodes.

Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om in Frankrijk een woning te kopen zonder een makelaar in te schakelen. Zo zijn er diverse sites voor huizen in Frankrijk kopen zonder makelaar.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen, neem dan contact op met Wim van Teeffelen en Marijke Spiekerman van Ondernemen-Frankrijk.nl en compromisdeVente.info. Zij leggen u graag alles uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *